FMK i udvikling november 2017

Månedens kommunale nyhedsbrev om bl.a. fremtidens forstad, årets julekalender og så har Hånden under Midtfyn også fundet vej til de kommunale nyheder.
04-12-2017 13:07:50

Årslev er fremtidens forstad

Årslev skal være den foretrukne forstad til Odense. I 2018 skal to arkitektkonkurrencer give bud på udviklingen af en ny bydel og en samlet bymidte.

Endnu flere skal have lyst til at bo og leve i Faaborg-Midtfyn. Det er ambitionen i den udviklingsstrategi, politikerne vedtog i 2015.

Med sin nærhed til Odense er Årslev en naturlig og overkommelig destination for mennesker, der arbejder i Odense og gør brug af storbyens muligheder, men som samtidig drømmer om let adgang til naturen og stærke fællesskaber i dagligdagen.

Med Budget 2018 har politikerne derfor afsat yderligere 3,3 mio. kr. til at skabe Fremtidens Forstad i Årslev. Området omkring Årslev tiltrækker allerede i dag bl.a. børnefamilier, og har potentiale til at tiltrække 1200 nye borgere frem mod 2030.

To arkitektkonkurrencer skal i 2018 være med til at realisere visionen. Der skal skabes en bymidte med Polymeren, skole og hal som stærke drivere, og  områdets herlighedsværdi skal udnyttes i skabelsen af en helt ny bydel. Området omkring Aarslev er i dag kendetegnet ved parceller og ejerboliger, men målet er, at den nye bydel skal rumme forskellige boligtyper og understøtte nye fællesskaber.

Som det også har været traditionen for Polymeren, skal Fremtidens Forstad udvikles sammen med borgere, kultur- og erhvervsliv, så den giver genlyd langt udover kommunegrænsen. Til januar inviteres derfor til dialog og medskabelse med primært fokus på den nye bydel.

Årslev først på Fyn

Medio november stod murene på Lensmarken i Årslev færdige. Et byggeri, der kan bryste sig af at være det første bæredygtige almene boligbyggeri på Fyn.

Interessen er stor for de almene familieboliger i Årslev, der til sommer står klar til at skabe levende hjem for 40 familier. Lige nu står 80 interesserede på venteliste, og det er til at forstå. Mulighederne for at få fingrene i en lejebolig er få i Årslev/Sdr. Nærå, og de nye boliger bliver ikke alene topmoderne, men også bæredygtige.

yggeriet er nemlig det første bæredygtige almene boligbyggeri på Fyn med en såkaldt DGNB-certificering.

Det betyder, at byggeriet skal opfylde en række krav i forhold økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed. Det handler bl.a. om lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger, brug af vedvarende energi, energieffektive boliger, godt indeklima – alt sammen i tryghedsskabende rammer, der understøtter det sociale liv mellem husene.

Den Faaborg-Midtfynske arkitektur får en rød tråd

En ny arkitekturpolitik skal sikre den røde tråd i arkitekturen i såvel vores byer, landsbyer og det åbne rum. Men hvad er en  arkitekturpolitik for en størrelse?

Arkitekturpolitikken er vores fælles grundlag for, hvordan vi fremover arbejder med udviklingen af attraktive byer og landsbyer. Samtidig er den et vigtigt redskab i realiseringen af vores udviklingsstrategi. Arkitektur har nemlig stor betydning for, at vores byer opleves som attraktive og dermed vores evne til at tiltrække investeringer, tilflyttere og turister.

Den er ikke et udtryk for smag, men retningsgivende for, hvordan vi vil arbejde for, at vores byer, landsbyer, bygninger, torve, gader, pladser og landskaber udvikler sig, så kommunen som helhed er et godt sted at leve samt et godt og trygt sted at investere i en bolig eller virksomhed. Et fælles sprog i dialogen med borgere, virksomheder, foreninger, arkitektfirmaer, bygherrer, og planlæggere om udviklingen af vores bymiljøer.

Arkitekturscreeninger skal bringe os tættere sammen og undgå spildt arbejde

Derfor vil der fremover laves arkitekturscreeninger. Det betyder helt basalt, at vi gerne vil gennemgå projektet allerede på idéplan i stedet for, når projektet er rentegnet og køreklart, så bygherre tidligt i processen får af vide, hvilke faktorer hans projekt skal forholde sig til fx højde, farver, trafik, byrum, kulturarv mv. Ved at starte dialogen tidligere er håbet, at vi sammen højne kvaliteten af byggeprojekterne og samtidig spare tid og penge for bygherren.

Succesfulde byvandringer bliver permanente

I forbindelse med høringen på den nye arkitekturpolitik har der været byvandringer i blandt andet Faaborg, Ringe, Ryslinge og Nr. Lyndelse. De er blevet gennemført med mange deltagere, succes og begejstring. Derfor gør vi nu byvandringer til en tradition med to årlige byvandringer, hvor vi sammen hylder arkitekturen.

- Sammen har vi udpeget de mange gode arkitektoniske eksempler, der er i vores kommune. De ting, der skiller sig ud som øjebæer er lette at spotte, men de fine og vellykkede detaljer som vi passerer hver dag, men ikke nødvendigvis bemærker, kan vi godt være stolte af, og det er dem vi har og vil fremhæve på byvandringerne, siger projektleder Fay Kirsten Mitchel Nielsen.

Svanninge Bjerge skal styrke socialt udsatte unge

I starten af november underskrev borgmester Christian Thygesen på vegne af Heldagsskolen i Vantinge en samarbejdsaftale med Bikubenfonden, der betyder, at rammerne om undervisningen bliver helt anderledes, end eleverne er vant til. Det næste år skal de én gang ugentligt i friluftsklasse i Svanninge Bjerge og have oplevelser i naturen.

- Den her gruppe unge føler sig ofte pressede, når de bliver puttet ind i skolens traditionelle rammer. Det reducerer deres stressniveau at være i naturen. Det giver dem ro og åbner op for nogle snakke, vi ellers ikke ville få, siger skoleleder på Heldagsskolen, Anne Bjerregaard Rasmussen.

Friluftsklassen er en del af indsatsen ’Natur til et godt liv’, der er et tilbud til socialt udsatte unge, fra Bikubenfonden, som ejer og driver Svanninge Bjerge. En lærer og en pædagog fra Heldagsskolen skal sammen med en naturvejleder fra Bikubenfonden planlægge de forløb og fokuspunkter, som børnene skal møde i naturen.

- Når vi fælder et træ eller leder efter fodspor i skovbunden, handler det om at være til stede i nuet. Det er et læringsmiljø, hvor det, vi lærer, hænger sammen med det, vi laver. Børnene bliver fokuserede. Og det fokus, forsøger vi så at overføre til andre aspekter i skolelivet, fortæller Anne Bjerregaard Rasmussen.

Målet er at tilbyde alternative arenaer til skolen, hvor de unge kan få succesoplevelser og anerkendelse, som kan give dem indsigt i egne styrker og ressourcer. Det støtter dem til at finde styrke og tro på, at de kan udvikle sig og skabe den fremtid, de ønsker.Hurra!

Et væld af lokale kanaler

Overalt på vores egn giver en bred vifte af lokale kanaler mulighed for at følge med i, hvad der sker i de enkelte lokalsamfund. Mange medier er i brug – og alle steder er det lokale ildsjæle, der står bag.

Kanalerne er meget forskellige, men de bidrager alle til, at vi har mulighed for at følge med i, hvad der sker i lokalt - hos os selv og hos andre. Her bringes relevante, lokale historier og der inviteres til lokale begivenheder. Gennem dem har de enkelte lokalsamfund en vigtig stemme, som er med til at fortælle, hvad der sker lige her og lige der – og de er med til at give et billede af, hvad det er for et liv, der leves.

Selvom målgrupperne primært er jer, der bor i området, er de vigtige vinduer for andre; fx potentielle tilflyttere, samarbejdspartnere eller medarbejdere i kommunen, der ønsker at få et billede af jeres område. På den måde er de mange kanaler er med til at styrke historiefortællingen i og om vores kommune.

Fra opslagstavle til Facebook

Nogle lokale kanaler har mange år på bagen. Andre er lige startet op. Og der er stor variation på den form, som de lokale historier bringes ud i.

De klassiske informationssteder som den lokale plakatsøjle eller lysavis fungerer stadig i bedste velgående i bl.a. i Krarup og Ryslinge. Der bliver også lavet husstandsomdelte lokalblade med nyheder og information i bl.a. Gislev, Kværndrup og Bøgebjerg.

Også på de sociale medier blomstrer lokalsamfundene. Rigtig mange har facebooksider, som udover at bringe historier videre også giver mulighed for at komme i dialog med hinanden. Det gælder fx i Allested-Vejle, som nærmer sig 1000 følgere og Ferritslev-Rolfsted, som er tæt på 900 følgere. Og i Ringe er ildsjælen Keld Jakobsen oppe på over 4200 følgere på ”RundtomRinge”, som også har en tilhørende hjemmeside.

I Faaborg er Det Rigtige Faaborg kommet godt fra start. De daglige nyheder kan følges i radioen via detrigtigefaaborg.dk og et trykt magasin husstandsomdeles på månedsbasis.

Samarbejder mellem lokalsamfund

Også på Midtfyn samarbejder man om at kommunikere til hele egnen. Landsbyklyngen ”Hånden under Midtfyn” (Rudme, Krarup, Espe, Hillerslev, Gestelev, Heden og Vantinge) har de lavet en hjemmeside i samme platform som ”RundtomRinge”, hvor de deler lokale nyheder, ligesom de også gør det på Facebook.

På Ringe-egnen har man desuden tre gange i år husstandsomdelt bladet ”Vores Egn”, hvor man har kunne læse stort og småt fra egnen. Her har alle de ti lokalråd på egnen bidraget med nyheder og dermed bidraget til egns-bevidstheden.

Stor ros til de vigtige ildsjæle

Herfra skal lyde et stort kadeau til de mange ildsjæle, der lægger kræfter i at drive de lokale medier. I yder en rigtig flot indsats.

Vi er meget interesseret i at følge med i, hvad der sker i lokalområderne – og vi vil også meget gerne samarbejde med jer. Et vigtigt først skridt for os er at få et overblik over, hvad der er af ”nyhedskanaler” rundt omkring.

Hvis I har en kanal i jeres lokalområde, som bringer generelle nyheder om, hvad der sker i området, så må I meget gerne give os et praj på kommunikation@fmk.dk. Hvis I har tanker om, hvordan vi kunne samarbejde eller styrke vores samarbejde, så er I også meget velkomne til at kontakte os.

Højbogaard danner kulisse i Tinkas Juleeventyr

Så er det snart december, og det betyder traditionen tro, at 24 små afsnit af årets julekalender ruller over skærmen frem til juleaften. De seneste år har FilmFyn hentet mange filmoptagelser til Fyn og i år er ingen undtagelse. Store dele af årets julekalender på TV2 ”Tinkas Juleeventyr” er nemlig indspillet på Fyn, og den idyllisk beliggende fire-længede Højbogaard, der med bindingsværk og stråtag ligger skjult mellem bakkerne i Vester Aaby ved Faaborg danner eventyrets bærende kulisse.

Vi glæder os til at se et rigtigt juleeventyr udspille sig på blandt andet Højbogaard, hvor nissepigen Tinka drager ud på en rejse for at blive en ”rigtig” nisse og møder ballademageren Lasse i menneskeverdenen. Sammen kaster de sig ud i jagten på at løse gåden om nissernes tabte magi og finde svaret på, hvorfor mennesker og nisser ikke har set hinanden de sidste 100 år.

I 2017 har FilmFyn også hentet blandt andet indspilningerne til Hella Joofs ”Happy Ending” og den kommende serie på TV2 ”Håbet” til vores kanter. Filmproduktionerne er et godt udstillingsvindue for vores herligheder og samtidig skaber de omsætning blandt lokale virksomheder og arbejde til lokale filmfolk.

http://tv.tv2.dk/tinkas-juleeventyr

http://juleweb.dk/nyhed201727/

 

https://www.youtube.com/watch?v=gJJCi_kWmD8—trailer

https://www.tv2fyn.dk/nyheder/26-04-2017/1930/optagelser-til-julekalender-i-gang

 

Vi var også med sidste år—Egeskovs ikoniske Labyrinth